Studietur til London

25. May 2009

Hvert år arrangerer Fagskolen en studietur som vanligvis går til en hovedstad i Europa. Årets tur ble lagt til London. Det britiske bokmarkedet er stort, forskjellene fra Norge kan virke store, men likevel er det mye likt og det er lett å overføre britiske inntrykk til en norsk hverdag.

Bokbransjen i England – med flere perspektiver

Turen ble bevisst lagt opp på en slik måte at vi skulle forstå bransjen fra ulike vinkler. Programmet bestod derfor av besøk hos både forlag og bokhandel, og vi besøkte både uavhengige, små spesialiserte bokhandlere og de store, kjedestyrte konseptene. Vi skulle treffe butikksjefer på lokalt plan og kjedekontoret på sentralt nivå. For å få det store helhetsbildet på bransjen som sådan skulle vi også besøke den engelske bokhandlerforeningen.

Bokhandlerforeningen i England

Første besøk var hos den engelske Bokhandlerforening, The Booksellers Association (BA), UK. Tim Godfray, direktør i BA ga oss et detaljert og godt innblikk i bokmarkedet i England, med et særlig fokus på kjedeutvikling og de uavhengige bokhandlenes (Independents) muligheter, de ulike salgskanalene i England, samt muligheter og trusler for engelske bokhandlere i den digitaliserte fremtiden vi har foran oss.

Uavhengig i en konkurranseutsatt bransje?

Neste post på programmet var forlaget Faber & Faber Books. De er et av de siste frittstående forlagshus i London, etablert allerede i 1929. Det er et mellomstort, velrenommert forlag som utgir bøker innenfor flere områder. De har en sterk posisjon innen kunst og drama, men har også i de senere satset målrettet innen barnebøker, skjønnlitteratur og sakprosa. Den ikke ukjente PD James er en av forfatterne i deres stall. Managing Director Will Atkinson og Sales Manager Neal Price fortalte oss hvordan forlagene jobber i sitt salgsarbeid mot bokhandlere og kjeder i England, og hvordan de har tatt en særlig aktiv rolle i å støtte “independent” bokhandlere. Deres hjerte for sine bøker og sine kunder var stort og vi opplevde to ildsjeler som var helt unike – inspirerende!

Borders – det beste av to verdener?

Neste punkt på programmet var et besøk hos Borders’ kjedekontor. Borders er opprinnelig en amerikansk bokhandelskjede, men er også etablert i Storbritannia med over 70 butikker. De fører et bredt sortiment av bøker, film og annen underholdning. De samarbeider med Amazon når det gjelder nettbokhandel. Borders-kjeden ble i 2005 utpekt til UK’s Retail Chain of the Year, mens de i 2006 fikk prisen for Bookselling Company of the Year i forbindelse med Book Trade Awards. Direktør David Roche ga oss en interessant foredrag i hvordan Borders tenker om framtiden, og hvordan de skal ta det beste ut av både et sentraltstyrt kjedekonspet og lokal tilpasning og beslutningsmyndighet.

Fagskolen var også på studietur til London i januar 2010. Borders har gått konkurs og alle butikkene i Storbritannia er nå nedlagt – et trist syn!

Fagskolen utvider dine horisonter

Dagen hadde vært intens og innholdsrik – kvelden var satt av til sosial hygge og middag på Archipelago. Studituren er jo lagt opp for å utvide horisonten for våre studenter og denne restauranten bygget opp under dette. Menyen for kvelden var bl.a. krokodillekjøtt, påfugl og kenguru, assistert av f.eks. liten “love-bug” salat (ja, da – du leste “bug” og det var det du tror). Les mer om denne restaturanten på deres hjemmeside. Anbefales!

Dag 2 : tid for bokhandlerbesøk

Vi startet dagen hos Standfords i 12 Long Acre – Englands største og ledende bokhandel med spesialområde innen reiselitteratur, kart og reiseeffekter.
En gjennomført bokhandel med reiselitteratur fra alle verdensdeler, og både tepper, golvbelegg, interiør og dekor var visualisert med kart. Eieren Andrew Steed presenterte butikken og deres konsept. Londons svar på Nomdaden i Oslo?

Deretter tok vi turen til Foyles i Charing Cross Road – verdens mest kjente bokhandel, etablert i 1903. Butikken har eksistert på samme plass siden 1906. Butikken lagerfører 250 000 titler. Commercial Director Vivienne Wordley og Lisa Brophy viste oss rundt i butikken og fortalte om bokhandelen før og nå, samt hvordan de ønsker å utvikle butikken fremover.

Murder One, 76 – 78 Charing Cross Road er en bokhandel som har spesialisert seg på kriminal og spenningslitteratur. Allerede inngangspartiet bar preg av krim, med utstilling og markiser i svart, og hyllene var svarte og proppfulle av grøss og gru, en gjennomført krimbokhandel, som vi vil anbefale!

Books for Cooks i Notting Hill var siste bokhandel vi besøkte denne dagen. En liten, men innholdsrik bokhandel i det koselige strøket Notting Hill. De har spesialisert seg på alle typer kokebøker – fra hele verden. Bokhandelen har sitt lille kjøkken og cafe innerst i butikken, hvor de prøver ut oppskrifter fra alle bøkene de har i hyllene. Vi testet kaffeen og gulrotkake, og vi kan love at dette er den best luktende butikken i verden.

Mamma Mia – for noen fantastiske inntrykk vi fikk!

Et tungt og interessant faglig program, ja, men vi fikk også tid til et teater besøk. Valget falt på musikalen Mamma Mia på Prince of Whales Theatre, og det angret vi ikke på. Her var det stor stemning og mange kjente ABBA-sanger!

En fornøyd gjeng:
Studietur til London